Κτιριακός τομέας και Κατασκευή

Κατασκευή

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση των κτιρίων στην Ελλάδα και τι ρόλο παίζει η κατασκευή

Τα κτίρια καταναλώνουν περίπου το 30% της παγκόσμιας ενέργειας, έχοντας παράλληλα το μεγαλύτερο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και επιβαρύνοντας κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), γεγονός που όλοι αγνοούμε καθώς τόσα χρόνια δεν έχουμε εκπαιδευτεί σε ζητήματα ατομικής ενεργειακής πολιτικής.

Για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C έως το 2050, όπως καθορίζεται από την IPCC, πρέπει να εργαστούμε για την απεξάρτηση των κτιρίων από τον άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε για τη μείωση έως 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050

Αυτό το αποκαλούμενο πακέτο «Fit for 55» περιελάμβανε προτάσεις για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση και της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, καθώς και για τη θέσπιση νέων κανόνων για το αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Πράγματι, οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα νομοθεσία –με στόχους μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον 42,5% έως το 2030 και εξοικονόμηση ενεργειακής απόδοσης 11,7%– και η εντολή αυτής της Επιτροπής κλείνει με τις εθνικές κυβερνήσεις που απαιτούνται τώρα να εφαρμόσουν μέτρα να επιτύχει αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας.Αυτό το αποκαλούμενο πακέτο «Fit for 55» περιελάμβανε προτάσεις για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση και της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, καθώς και για τη θέσπιση νέων κανόνων για το αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Πράγματι, οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα νομοθεσία –με στόχους μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον 42,5% έως το 2030 και εξοικονόμηση ενεργειακής απόδοσης 11,7%– και η εντολή αυτής της Επιτροπής κλείνει με τις εθνικές κυβερνήσεις που απαιτούνται τώρα να εφαρμόσουν μέτρα να επιτύχει αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας.

Μιας και το 85-95% των κατοικιών που υπάρχουν σήμερα θα υπάρχουν ακόμη το 2050 και το 55,7% αυτών κατασκευάστηκαν πριν το 1980, όταν ακόμα δεν είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο Κανονισμός Θερμομόνωσης Κτιρίων, οι δυνατότητες μείωσης των εκπομπών ΑτΘ στον οικιακό τομέα είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Το συντριπτικό ποσοστό των κατοικιών που χτίστηκαν εκείνη την περίοδο και έχουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΠΕΑ), τοποθετούνται στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάδη (κατηγορία Η).

Το ποσοστό των κατοικιών που χτίστηκαν πριν το 1980 και τοποθετούνται στις δύο χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις υπολογίζεται στο 77%. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση (2023) για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, στο σύνολο των κατοικιών, το 66% τοποθετείται στις ενεργειακές κλάσεις Ε-Η, το 30% στις Γ-Δ, το 4% στις Β/Β+ και το 0,2% στις Α/Α+.

Στην ίδια έκθεση παρατίθενται βασικά δεδομένα για τη μέση κατανάλωση ενέργειας στα διαφορετικά είδη κατοικίας. Τα διαμερίσματα πολυκατοικιών κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι καταναλώνουν κάθε έτος 265kWh/m2 και οι μονοκατοικίες, 428kWh/m2 με το μεγαλύτερο ποσοστό της να καταναλώνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης (202kWh/m2).

Για την κάλυψη αυτών των αναγκών, τα διαμερίσματα βασίζονται κατά 36% σε ηλεκτρική ενέργεια, 46% σε πετρέλαιο, 13% σε ορυκτό αέριο και 5% σε ηλιακή ενέργεια και οι μονοκατοικίες κατά, 42%, 46%, 2% και 13%, αντιστοίχως.

Η φάση του σχεδιασμού ενός κτιρίου είναι κρίσιμη γιατί καθορίζει την ενεργειακή συμπεριφορά του.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός και κατασκευή έχει σαν στόχο την ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας, με ταυτόχρονη διατήρηση των συνθηκών άνεσης ή ακόμη και με βελτίωση τους.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός στηρίζεται σε τέσσερις αρχές:

Ένα κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης εξασφαλίζει μέγιστη άνεση για τους ενοίκους, τόσο κατά την διάρκεια του χειμώνα όσο και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με ελάχιστη ή μηδενική συμβατική θέρμανση και χωρίς ενεργή ψύξη.

Σε ήπια, εύκρατα, μεσογειακά κλίματα, όπως στην Ελλάδα, τα κτήρια μπορούν, εάν σχεδιαστούν και κατασκευαστούν σωστά, να θερμαίνονται από τον ήλιο σε ποσοστό 60 – 70% το χειμώνα και το καλοκαίρι να διατηρούνται δροσερά χωρίς κλιματισμό.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις ποικίλουν, και είναι προσανατολισμένες στο να ικανοποιούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε κτιρίου.

Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν αφορούν τα κάτωθι:

Το κόστος της επένδυσης μπορεί να είναι υψηλότερο για ένα κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε σύγκριση με ένα συμβατικό, αλλά το χαμηλό λειτουργικό κόστος καθιστά ένα τέτοιο κτίριο πιο οικονομικό, καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του και αποτελεί οικονομική επένδυση ανεξάρτητα από την τρέχουσα τεχνολογία στον τομέα των κατασκευών και την συνεχής αύξηση των τιμών του ρεύματος και των λογαριασμών.

Με εξειδίκευση στην αδειοδότηση και μελέτη έργων ενέργειας, παρέχουμε υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και επαγγελματισμού για κάθε έργο που εγκατάστασης ή αναβάθμιση ενεργειακών συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας.

Ενημερωθείτε για τα τρέχοντα προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων για οικιακά και επαγγελματικά συστήματα.

Κοινοποίησε το περιεχόμενο:

Ζητήστε μας Δωρεάν Προσφορά για το έργο σας

Συμπληρώστε την φόρμα και εμείς θα σας αποστείλουμε εντελώς δωρεάν, την ενεργειακή προμελέτη και την Τεχνοοικονομική μας προσφορά!
Συμπληρώστε την φόρμα
Πολιτική Απορρήτου
Copyright © 2023 - 2025 Triedrasi.gr All rights reserved. Created by AtMedia.gr
starenvelopephone-handsetmap-markerselectcrossmenucross-circle